skördetid

"Ingen blomma är den andra lik - varje bukett blir naturligt unik."


Skördetid
Sommarblommornas primetime för skörd kan generellt sägas vara juli-september, då är de som allra finast och producerar mest blommor. Skörda gärna blommorna i knopp eller när knoppen börjar spricka och bekänna färg. Ge dig ut med en ren spann med rent vatten i den vackra sommarmorgonen (ibland i regnkläder såklart) eller senare på kvällen, bästa tiden på dygnet är när det inte är varmt och gassigt.

Använd en vass kniv/sax när du skördar och blada av. Låt gärna blommorna stå och dra vatten ett par timmar på en sval och skuggig/mörk plats innan du börjar arrangera dem. Snitta om dem efter att du bundit din bukett.

Genom att kontinuerligt plocka blommor så fortsätter plantan att lägga energi på att producera nya, istället för att börja bilda frö. Så skörda för glatta livet, fyll hem & liv med blomster, njut! Glöm inte att med jämna mellanrum rensa bort vissna blomster, s.k. deadheada, så hjälper du plantan att ge mer blommor under längre tid.

Vasliv
Hur långt vasliv har en snittblomma? Det finns nog inget exakt svar. Det beror så mycket på sorten och dess egenskaper, men också tex. på blommans mognadsstadie, när på dagen du skördar, väder och efterbehandling. De flesta av våra fröer lämpar sig för snitt, ex. så är de rikblommande, får höga stjälkar och har generellt långt vasliv. Av erfarenhet håller våra egna frilandsodlade blommor från fem dagar upp till två veckor i vas. För att ta hand om dina skördade blomster på bästa sätt så kan du snitta om dem då och då, byta till nytt rent vatten varje dag och ställa dem svalt och mörkt om natten.

Är längsta vasliv mest eftersträvansvärt och är en snittblomma "mer värd" om den håller en eller två dagar mer? Egentligen, kanske man får bestämma det helt själv, för visst går det att njuta även en kortare tid? Det kan vara väldigt fint att blanda knoppiga knoppar, med nyss utslagna och fullt utslagna blommor. Hur vackra är inte tex. tulpaner medan de vissnar - när de böljar över vaskanten, färgerna blir dova och formen blir vild? Det gör inte så mycket att inte alla sommarblommor håller lika länge i en bukett, det går utmärkt att rensa bort vissnande blommor allt eftersom, eller fylla på med färskare blommor.

Bukett & Bindning
Låt kreativiteten flöda - här finns inga rätt eller fel, inget fint eller fult. Bara din egen känsla av skönhet, ditt eget unika uttryck och de vackraste av blomster. Att odla, skörda och skapa med blomster i säsong ger i sig ett alldeles särskilt uttryck - om du binder till dig själv eller till kunder så väcker blommorna någonting i betraktaren. 

Eterneller kanske minner om barndomen eller mormor, ståtliga lejongap & fluffiga astrar kanske inspirerar någon till att själv börja odla. Ett begravningsarrangemang med vildgräs & sommarängsblomster ger glädjetårar för kanske var det just där, ute i det fria bland vallmo, maskrosor och böljande gräs ute på en äng som den saknade trivdes bäst. En bröllopsbukett, stram eller vild, liten eller stor, med doftande luktärter, magnifika dahlior och söta sommarphlox skänker en oändlig kärlek på en oändligt kärleksfull dag. Det finns något för alla; ingen blomma är den andre lik - varje bukett blir naturligt unik.

Torka Blommor
Njut av sommarens blomster även på vintern genom att torka dem. Eterneller, eller evighetsblomster som de också kallas, är unika i sitt slag då de behåller sin färg och form även när de torkat. Dessa juveler är ett miljövänligt och vackert alternativ till importerade blommor under de månader vi inte odlar.

Det finns många sorters sommarblommor som lämpar sig för att torkas. Alla bör skördas vid torrt väder. Eterneller, som är den mest vanliga, skördas i knopp eller halvt utslagen och hängs sedan upp och ner för att behålla sin form, på en mörk och torr plats. Andra blommor som går att torka är riddarsporre och nigella, se mer här - TORKBARA BLOMMOR.

Dahlior blir väldigt tjusiga om man låter de sakta torka ut i vasen och vill du prova något riktigt roligt så torka zinnia och aster genom att sätta dem upp- och nervända i sand, lägg sedan sand även ovanpå och låt stå i ca två veckor. Det är viktigt att både blommorna och sanden är torra.