inspiration & odlingstips


Vi tror att alla kan odla! Oavsett om du har trädgård, balkong, blomsterodling eller kruka. Och vi önskar inspirera dig till att odla utefter dina egna förutsättningar, din egen lust & glädje. För att odla är härligt och att så ett frö för att sedan följa det spira skirt grönt till att blomstra är förunderligt.

Det är inte alltid lätt att veta vad som funkar bäst eller vilken odlingsmetod som är mest effektiv. Sanningen är den att det kan variera, då det också beror helt naturligt på naturens växlande väder. Det som funkat utmärkt ena året kanske inte går lika bra nästa, trots att man gjort likadant, för att det tex. varit en mycket kallare vår. Så den mängd fröer du känner att du hinner och mäktar med, njut av dina sådder och framförallt allt av den vackra tiden mellan hägg och syren. Det finns en tjusning i att försöka tidigarelägga blomning men likväl en tjusning och relevans i att längta. Förvara resten av dina fröer mörkt och svalt, det går utmärkt att spara dem till nästa säsong. Mitt bästa tips är att odla efter din egen lust - experimentera, lek och lär!

Varje blomstersort har sin egen utvecklingstid, den tid det tar för fröet att blomma från det att det läggs i jorden. De allra flesta blomster går att börja förkultivera i mars-april eller direktså när risken för frost är över och jorden blivit uppvärmd. Beroende på din odlingsyta, vart du bor i vårt avlånga land - och beroende på vad du har lust och tid med. Vissa sorter har längre utvecklingstid och behöver därför sås tidigare, redan ca i kallaste februari. 

Att mötas av den mest vackra blomsterprakt om sommaren och få skörda dessa magnifika varelser är helt fantastiskt! ​Varesig du odlar snittblommor till försäljning, i stor/liten skala, till dig själv eller för fägringens skull. Visste du att (de flesta) sommarblommor blommar mer ju mer du plockar? Jo, det är sant - och visst är det alldeles alldeles underbart. Så plocka för glatta livet - istället för att bilda frö, främjar du plantans produktion av fler blomster!


ODLINGSTIPS


SKÖRDETID


SLOWFLOWERS - SLOWLIVING