odlingstips


“To plant a garden is to believe in tomorrow.” ― Audrey Hepburn


Förodling

Känner du igen känslan av längtan efter grönska och kliet i fingrarna redan i januari? Du är inte ensam! Men ha tålamod, tids nog står vi där igen, med naglarna fulla av jord och vardagsrummen fulla av odlingstråg. ​Vi kan börja så smått med de fröer som har lång utvecklingstid, ex blomstermorot, men resten kan vi vänta med tills ljuset börjar komma tillbaka. Mars-april kan sägas vara generellt bra månader att börja förkultivera fröer. Det första det lilla fröet behöver för att gro är värme och ljus. Vi brukar sätta krukor och tråg på brickor på golvvärme, det finns också värmemattor, men fönsterbrädet kan fungera minst lika bra. Så i fuktig såjord och håll jorden fuktig.

När fröet börjar spira och skotten växa fram vill de stå lite kallare och framförallt få rikligt med ljus. Om vi börjar för tidigt riskerar vi att det dröjer för lång tid tills ljuset kommer och då ränner de iväg på höjden i jakten på ljus och blir gängliga istället för att bli kompakta och starka. Man kan använda extra ljuslampor, vilket är ett jättebra komplement, men risken med att börja för tidigt är även att det dröjer till värmen kommer då plantorna kan planteras ut och då börjar de istället stå och stampa i sina krukor. Vattna gärna underifrån så söker sig rötterna neråt.

Direktsådd

När risken för frost är över och jorden blivit uppvärmd går det alldeles utmärkt att direktså. När detta är beror på var du bor, men ungefär från mitten/slutet på maj. Gör såhär: Gör ett litet hål i jorden, djupet varierar beroende på fröets storlek men generellt ca 0,5-1 cm, och lägg fröet i hålet. Täck fröet med jord och platta till lite lätt. Se till att jorden är fuktig vid sådd och fortsätt hålla den fuktig tills fröet gror. 

Att direktså ger (oftast) starka plantor. De växer upp i sin naturliga miljö, fröet får både ljus och värme och plantan avhärdas av sig själv då den utsätts för både väderomställningar och vindar. Det kan vara svårare att hålla jorden jämnt fuktig och har du ex. mördarsniglar hos dig kan förodling vara att föredra då sniglarna älskar att mumsa på späda plantor.

Jord, Kruksstorlek & Omskolning

Tidigt på våren, när ljuset och värmen ännu inte riktigt är här, behöver fröet en extra liten skjuts för att gro, därför är det bra att förodla i såjord. Du kan antingen använda enbart såjord eller bottna med planteringsjord och toppa med ca 1-2 cm såjord. På så sätt är det inte lika bråttom att skola om, dvs. omplantera plantan i en större kruka. 

Plantan är redo att omskolas när den är tillräckligt stor att hantera utan att den eller rötterna kommer till skada, men de flesta plantor klarar hantering mycket mer än man kan tro. Använd gärna en liten/mellan kruka i början då plantan inte vill att rötterna har för mycket plats. Då går energin till att bilda mer rötter istället för att växa. Vill du testa något riktigt roligt så tipsar vi om soilblockers, att göra egna jordkuber i olika storlekar.

Avhärdning & Avstånd

Plantor som förodlats vill komma ut först när risken för frost är över, men då de växt upp inomhus i en vind- och väderskyddad värld behöver de avhärdas. Det betyder att man gradvis vänjer plantan vid att vara utomhus, i alla slags väder. Ställ ut plantorna på en skyddad plats en liten stund om dagen, för att successivt öka tiden.

Rad- och plantsvstånd varierar beroende på blomstersort, men generellt kan man säga att ju större plantan blir desto större avstånd behöver den. Du kan också så/plantera med ett mindre avstånd än det rekommenderade. För de flesta sommar- och snittblommor passar ett avstånd mellan 10-30 cm, för buskigare och större upp till ca 40-50 cm. Med ett mindre avstånd får plantorna bättre stöd av varandra och väljer du ett större får de mer utrymme att växa sig större med möjligheten att producera fler blommor.

Bredsådd & Kallsådd

Fyll en låda, vinddruvsask, kruka eller liknande med såjord och strössla sedan ut dina fröer. Täck med ett tunt lager jord eller vermikulit, vissa fröer vill dock ligga ovanpå, och håll jorden fuktig under groningstiden. Kallsådd är nästan som en mix av direktsådd och förkultivering - du förodlar dina fröer men ställer sedan ut dem. I ett skyddat läge ligger de och väntar på värme, plantan blir stadig och redan avhärdad inför utplantering.

Näring

Nästan alla blomster vill ha näring, för att växa och frodas. Vi vill inspirera till att odla i säsong, efter våra årstiders naturliga växlingar och så miljövänligt som möjligt. Använd därför gärna ekologisk och/eller biologisk näring, hästskit från granngården, blanda ditt eget näringsvatten med nässlor eller varför inte testa guldvatten.